راهنمای جامع کار و تحصیل در آلمان

همه چیز درباره آلمان

راهنمای جامع کار و تحصیل در آلمان

همه چیز درباره آلمان

۶ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۶ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

تحصیل در آلمان

تحصیل در آلمان - دانشگاههای آلمان

احتمالا مهم‌ترین مزیت تحصیل در آلمان که خیلی ها را به انتخاب دانشگاههای آلمان بعنوان محل تحصیل ترغیب می‌کند هزینه‌های پایین تحصیل در آلمان است. آلمان، برخلاف کشورهای پیشرفته دیگری مثل  آمریکا، انگلیس و استرالیا، امکان تحصیل کم‌هزینه را برای دانشجویان (بومی و بین‌المللی) فراهم کرده است و این در حالی است که دانشگاههای آلمان از حیث اعتبار هم در میان برترین دانشگاههای جهان قرار دارند.

 کاملا قابل انتظار است که کشوری با اقتصاد و صنعت پیشرفته، در زمینه آموزش هم جزو بهترین‌ها باشد و در یک سیستم آموزشی کارآمد، نیروی کار لازم خود در بخش‌های مختلف را تربیت کند. سیستم آموزشی‌ای که بخشی از آن دانشگاهها هستند.

در رنکینگ QS‌ یکی از معتبرترین رنکینگ‌های دانشگاهی دنیا، نام تعداد زیادی از دانشگاههای آلمان را می‌توان میان برترین دانشگاههای دنیا دید. Technical University of Munich (دانشگاه فنی مونیخ) بهترین دانشگاه آلمان از دید مؤسسه QS  در رده شصتم رنکینگ جهانی این مؤسسه در سال 2017 جای دارد. این دانشگاه، یکی از 4 دانشگاه آلمانی حاضر در میان 100 دانشگاه برتر QS‌ محسوب می‌شود.

یک دانشگاه مونیخی دیگر؛ Ludwig-Maximilians-Universität München (دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان) با رده 68، Ruprecht-Karls-Universitaet Heidelberg (دانشگاه روپرشت-کارلز هایدلبرگ) با رتبه 72 و Karlsruhe Institute of Technology یا KIT (مؤسسه فناوری کارلسروهه) با رتبه 98 سه دانشگاه دیگر لیست 100 دانشگاه برتر QS ‌هستند. علاوه بر 4 دانشگاه یادشده، 20 دانشگاه دیگر آلمان هم در رتبه‌های 100 تا 500 رنکینگ QS قرار دارند.

در آلمان علاوه بر دانشگاهها (در آلمانی: Universität) که ساختاری شبیه ساختار سایر دانشگاههای دنیا دارند و بیشتر مفاهیم تئوریک در آنها تدریس می‌شوند، نوع دیگری از مراکز آموزش عالی هم با نام مدرسه عالی (در آلمانی: Fachhochschule) وجود دارد که دوره‌های تحصیلی آنها بیشتر شامل آموزش‌های عملی شده و در رشته‌هایی با جنبه‌های عملی مهم‌تر مثل رشته‌های هنری و رشته‌های فنی ارائه می‌شوند. این مدارس عالی حق اعطای مدرک دکترا را ندارند. در حال حاضر، تعداد کل مراکز آموزش عالی آلمان (شامل دانشگاهها و مدارس عالی) به بیش از 400 مرکز می‌رسد.

  • shahab eskandari
  • ۰
  • ۰

تحصیل در آلمان

شرایط تحصیل در آلمان - نکته‌ها

در پست قبل به شرایط کلی تحصیل در آلمان در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد پرداختیم. در این  پست و در تکمیل مطلب قبلی، نکته‌هایی را درباره شرایط تحصیل در دانشگاههای آلمان می‌نویسیم.

  • برای تحصیل در آلمان در مقطع کارشناسی مثل بسیاری از کشورهای دیگر باید دیپلم 12ساله داشت و البته با داشتن دیپلم 12ساله هم نمی‌توان بطور مستقیم وارد دانشگاههای آلمان شد و متقاضی باید پیش از آن، یک دوره کالج را بگذراند. دوره کالج شامل دو ترم است و به زبان آلمانی برگزار می‌شود اما در کالج‌های خصوصی آلمان، می‌توان این دوره را به زبان انگلیسی هم گذراند.
  • برخی یکی از شروط گرفتن پذیرش از دانشگاههای دولتی آلمان را قبولی در آزمون سراسری ایران عنوان می‌کنند. می‌توان اینطور گفت که بدون قبولی در آزمون سراسری هم امکان گرفتن پذیرش وجود دارد ولی در صورت داشتن گواهی قبولی در آزمون سراسری، شرایط برای گرفتن پذیرش آسان‌تر است.
  • تا مدتی قبل، دانشگاههای آلمان مدرک کارشناسی دانشگاه آزاد ایران را معتبر نمی‌دانستند و فارغ‌التحصیلان دوره‌های کارشناسی دانشگاههای آزاد نمی‌توانستند برای دوره‌های کارشناسی ارشد دانشگاههای آلمان پذیرش بگیرند. در حال حاضر ولی با داشتن مدرک کارشناسی از دانشگاههای آزاد، می‌توان مثل فارغ‌التحصیلان دانشگاههای دولتی، پیام نور و علمی-کاربردی، برای گرفتن پذیرش کارشناسی ارشد دانشگاههای آلمان اقدام کرد.
  • بطور کلی امکان یا عدم امکان دریافت پذیرش به عواملی مانند سن، گپ یا فاصله تحصیلی، رشته تحصیلی و معدل بستگی دارد؛ برای مثال کسی که مدت زمان زیادی از دوران اتمام تحصیلات دوران مدرسه‌اش می‌گذرد و مثلا 28 سال دارد؛ قاعدتا باید برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد یا دکترا اقدام کند و پذیرفتن او بعنوان دانشجوی کارشناسی در دانشگاههای آلمان بسیار بعید است. اما با وجود این قوانین کلی، بسته به شرایط فرد گاه می‌توان با تمهیداتی، موانع و محدودیت‌ها را برطرف کرد.
  • ترم زمستانی دانشگاههای آلمان از ماه سپتامبر/اکتبر (شهریور و مهر) و ترم تابستانی از ماه مارس/آوریل (اسفند و فروردین) شروع می‌شود. متقاضیان تحصیل در آلمان ، در ترم زمستانی تا  15 جولای و در ترم تابستانی، تا 155 ژانویه فرصت دارند با ارائه مدارک لازم، برای گرفتن پذیرش اقدام کنند.
  • shahab eskandari
  • ۰
  • ۰

تحصیل در آلمان

 تحصیل در آلمان - نکاتی درباره زبان آلمانی

با وجود همه جذابیت‌هایی که تحصیل در دانشگاههای آلمان دارد یک عامل ممکن است خیلی‌ها را برای انتخاب دانشگاههای آلمان بعنوان محل تحصیل دچار تردید کند؛ زبان تدریس در بسیاری از دوره‌های مقطع  کارشناسی و همچنین کارشناسی ارشد دانشگاههای آلمان (بخصوص دانشگاههای دولتی این کشور) آلمانی است و خب خیلی‌ها ترجیح می‌دهند به زبان انگلیسی درس بخوانند و بطور کلی هم آلمانی، زبان چندان محبوبی نیست.

اگر کسی بخواهد مقصد تحصیل خود را از بین دانشگاههای آلمان و دانشگاههای کشوری دیگر با شرایط کم‌وبیش مشابه ولی زبان تدریس انگلیسی (یا هر زبانی غیر از آلمانی) انتخاب کند؛ احتمالا انتخابش گزینه دوم است اما اگر کسی (بویژه متقاضیان تحصیل در رشته‌های فنی‌مهندسی) قصد گرفتن اقامت پس از تحصیل در کشور مقصد را هم داشته باشد باید برخی جوانب دیگر را هم در نظر داشته باشد.

آلمان اقتصاد و صنعت پیشرفته‌ای دارد و در حال حاضر می‌توان این کشور را قدرت برتر قاره اروپا محسوب کرد. نرخ بیکاری در این کشور اکنون 4.2درصد است و این درحالی است که حدود ده سال پیش این رقم بیش از دوبرابر (9درصد) بوده است. جمعیت زیاد مهاجران آلمان و امکان رشد و پیشرفتی که برای آنها در این کشور فراهم است در کنار شرایط اقتصادی و صنعتی، آلمان را مقصدی جذاب برای مهاجرت نشان می‌دهد. در مهاجرت به آلمان از طریق تحصیل در آلمان هم با توجه به اهمیت اشتغال در این روش  مهاجرتی، دانستن زبان آلمانی نقش پررنگی دارد.

نکته دیگری که به خود زبان آلمانی مربوط می‌شود، قلمرو آن است؛ آلمانی علاوه بر خود آلمان، زبان رسمی اتریش، بخشی از سوئیس، بلژیک و چند کشور و منطقه دیگر هم هست و با 95میلیون نفر، پرکاربرترین زبان قاره اروپا بحساب می‌آید. در واقع، با دانستن زبان آلمانی، علاوه بر خود آلمان، امکان تحصیل، کار و زندگی در کشورها و مناطقی دیگر از قاره اروپا هم فراهم خواهد بود که همگی هم جزو کشورهای پیشرفته هستند.

زبان آلمانی زبان نسبتا سخت و پیچیده‌ای در قیاس با مثلا زبان انگلیسی است و یادگیری آن شاید چندان آسان نباشد. خب البته مثل هر کار دیگری؛ خود فرد و عواملی مثل پشتکار نقش مهمی در تسریع روند یادگیری این زبان دارند. زبانی که دانستن آن راهی برای تحصیل و کار و زندگی در شماری از بهترین کشورهای جهان پیش پای فرد می‌گشاید.

  • shahab eskandari
  • ۰
  • ۰

تحصیل در آلمان

شرایط تحصیل در آلمان در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد

این وبلاگ همانطور که گفتیم درباره کار و تحصیل در آلمان است. در پست‌های آن و در ارتباط با موضوع  تحصیل به تناوب؛ دانشگاههای آلمان را معرفی خواهیم کرد، شرایط اخذ پذیرش از دانشگاهها و دوره‌های تحصیلی مختلف را شرح خواهیم داد و درباره بورسیه‌هایی که ایرانیان، امکان دریافت آنها را دارند اطلاع‌رسانی می‌کنیم.

احتمالا مهم‌ترین دغدغه کسانی که قصد تحصیل در آلمان را دارند شرایط تحصیل در آلمان است؛ این که  مثلا چه کسانی می‌توانند از دانشگاههای دولتی آلمان در مقطع کارشناسی یا کارشناسی ارشد پذیرش بگیرند. آنها بویژه دوست دارند درباره شرایط دانشگاههای دولتی آلمان که شهریه پایینی دارند بدانند.

تحصیل در آلمان در مقطع کارشناسی

دوره کارشناسی در دانشگاههای آلمان، یک دوره 3 تا 5ساله است. برای گرفتن پذیرش این دوره از دانشگاههای دولتی آلمان، داشتن مدرک دیپلم و پیش‌دانشگاهی الزامی است. البته برخی دانشگاههای خصوصی آلمان به کسانی که دیپلم 11ساله دارند هم پذیرش می‌دهند اما اصولا دیپلم 11ساله به تنهایی برای کمتر کشور و کمتر دانشگاهی معتبر است.

دوره‌های کارشناسی دانشگاههای دولتی آلمان عموما به زبان آلمانی ارائه می‌شوند و برای گرفتن پذیرش، متقاضیان باید مدرک B1 یا B2 این زبان را ارائه دهند. در این مورد هم دانشگاههای خصوصی آلمان شرایط متفاوتی دارند و دوره های زیادی را به زبان انگلیسی هم ارائه می‌کنند و ضمنا بدون داشتن مدرک زبان انگلیسی هم می‌توان برای گرفتن پذیرش این دوره‌ها اقدام کرد.

تحصیل در آلمان در مقطع کارشناسی ارشد

طول دوره‌های کارشناسی ارشد دانشگاههای آلمان 1 تا 3 سال است و به زبان آلمانی و در برخی از دانشگاهها؛ انگلیسی ارائه می‌شوند.

دانشجویان ایرانی با داشتن مدرک کارشناسی از دانشگاههای دولتی، آزاد، پیام نور و علمی-کاربردی و همچنین مدرک زبان آلمانی B1 یا آیلتس 6 به بالا (برای تحصیل به زبان انگلیسی) می‌توانند برای دریافت پذیرش دوره‌های کارشناسی ارشد دانشگاههای دولتی آلمان اقدام کنند.

شرایط دانشگاههای خصوصی هم کم‌وبیش مشابه است اما برخی از آنها بدون مدرک زبان و در صورت موفقیت داوطلب در یک آزمون داخلی زبان، اقدام به صدور پذیرش می‌نمایند. این دانشگاهها در مقطع کارشناسی ارشد، دوره‌های  زیادی را به زبان انگلیسی هم ارائه می‌کنند.

هزینه تحصیل

همانطور که در پست قبل گفتیم اگرچه شرایط دانشگاههای دولتی آلمان برای پذیرش دانشجو سخت‌تر از دانشگاههای خصوصی این کشور است اما دانشگاههای دولتی آلمان از امتیاز بزرگی نست به خصوصی‌ها و همچنین دانشگاههای سایر کشورها برخوردارند و آن شهریه پایین‌شان است. شهریه دانشگاههای خصوصی آلمان هم بسته به رشته و مقطع تحصیلی، بین 6 تا 13هزار یورو در سال متغیر است.

  • shahab eskandari
  • ۰
  • ۰

چرا تحصیل در آلمان؟

تحصیل در آلمان

چرا تحصیل در آلمان؟

بدون دانستن آمار هم می‌توان فهمید تحصیل در دانشگاههای آلمان تا چه اندازه برای دانشجویان بین‌المللی جذاب است؛  یک کشور پیشرفته با دانشگاههایی معتبر و امکان تحصیل رایگان یا کم‌هزینه، حتما توجه بسیاری از دانشجویان بین‌المللی را به خود جلب می‌کند. برای مطمئن شدن از این موضوع، می توان به سراغ آمار رسمی هم رفت.

طبق آماری که یونسکو در سال 2014 منتشر کرد؛ آلمان پنجمین مقصد برتر دانشجویان بین‌المللی بوده است و تنها سه کشور انگلیسی‌زبان آمریکا، انگلیس و استرالیا و همچنین فرانسه، در این سال میزبان دانشجویان بین‌المللی بیشتری بوده‌اند. بر اساس این آمار؛‌ 206986 دانشجوی بین المللی، در سال 2014 مشغول تحصیل در دانشگاههای آلمان بوده‌اند. تحصیل در آلمان چه شرایطی دارد که دانشجویان بین‌المللی را به انتخاب آن ترغیب می‌کند؟

دانشگاههای دولتی و خصوصی؛ مزایا و محدودیت‌ها

در آلمان، دانشگاهها به دو دسته دولتی و خصوصی تقسیم می‌شوند که هر کدام از این دو دسته مزایایی نسبت به دیگری دارد؛ مزیت اصلی دانشگاههای دولتی آلمان شهریه کم آنهاست (بعضا اصلا شهریه‌ای نمی‌گیرند) و مزیت دانشگاههای خصوصی آلمان هم شرایط آسان آنها برای پذیرش دانشجو است.

در واقع؛ دانشگاههای دولتی آلمان محدودیت‌هایی مثل زبان تدریس (در مقطع کارشناسی، بیشتر دوره‌ها به زبان آلمانی است)، نیاز به مدرک زبان (بسته به زبان تدریس؛ آلمانی یا انگلیسی) و محدودیت سنی دارند و در عوض، شهریه پایینی از دانشجویان می‌گیرند. دانشگاههای خصوصی، شهریه‌های بیشتری (10هزار تا 30 هزار یورو در سال) از دانشجویان می‌گیرند اما دوره‌های تحصیلی را به زبان انگلیسی هم ارائه می‌دهند و بدون مدرک زبان و با هر سن و سالی هم می‌توان در این دانشگاهها تحصیل کرد.

دانشگاههای معتبر، شهرهای دانشجویی برتر

دانشگاههای آلمان جزو معتبرترین دانشگاههای جهان بحساب می‌آیند. 4 دانشگاه این کشور در بین 100 دانشگاه برتر رنکینگ QS‌ در سال 17-2016 قرار دارند که برترین آنها  Technical University of Munich (دانشگاه فنی مونیخ) با رتبه جهانی 60 است.

این دانشگاههای معتبر در کنار برخی معیارهای دیگر مثل؛ مقرون به صرفه بودن تحصیل، تنوع ملیتی دانشجویان و وجود فرصت‌های شغلی برای آنها، دو شهر آلمان را در میان ده شهر برتر دانشجویی دنیا به انتخاب مؤسسه QS جای داده است؛ دو شهر برلین و مونیخ که به ترتیب ششمین و نهمین شهر دانشجویی برتر دنیا در سال 2017 معرفی شده‌اند.

امکان اقامت

دانشجویان بین‌المللی محصل در دانشگاههای آلمان بعد از فارغ‌التحصیل شدن هم اجازه اقامت در این کشور را دارند؛ آنها یک سال و نیم فرصت دارند در آلمان کار پیدا کنند و درصورت پیدا کردن کار، بعد از حداقل دو سال کار و پرداخت مالیات، می‌توانند برای دریافت کارت آبی (اقامت دائم) آلمان اقدام کنند.

اجازه کار دانشجویی

دانشجویان در زمان تحصیل هم اجازه کار دانشجویی دارند که درآمد حاصل از آن می‌تواند آنها را در تأمین هزینه‌های زندگی و تحصیل در آلمان یاری کند.

 

امکان تحصیل در دانشگاههایی معتبر و یک کشور پیشرفته اروپایی، با شهریه ناچیز و احتمال دریافت اقامت آن کشور؛ این‌ها را می‌توان دلایل علاقه و تمایل شمار زیادی از دانشجویان بین‌المللی به تحصیل در آلمان دانست. به این دلایل، می‌توان آلمان را بعنوان مقصد تحصیل پیشنهاد کرد، البته به انهایی که شرایط لازم را برای تحصیل در این کشور دارند.

  • shahab eskandari
  • ۰
  • ۰

کار و تحصیل در آلمان

کار و تحصیل در آلمان - درباره آلمان 

آلمان شاید نیازی به معرفی نداشته باشد؛ کشوری که با اقتصاد و صنعت پیشرفته‌اش، در دنیا شناخته  می‌شود و البته نامش با دو جنگ جهانی قرن گذشته هم گره خورده است. شرایط صنعتی، اقتصادی و اجتماعی آلمان احتمالا شکی باقی نمی‌گذارد که این کشور، مقصدی دلخواه برای مهاجران است. همچنین، دانشگاههای معتبر و امتیازاتی مثل رایگان بودن تحصیل در دانشگاههای آلمان خیلی از دانشجویان بین‌المللی را به تحصیل در آلمان ترغیب می‌کند.

این وبلاگ، همانطور که از اسمش پیداست، درباره کار و تحصیل در آلمان است. ما قصد داریم درباره شرایط تحصیل در آلمان (در دوره‌های مختلف تحصیلی) و همچنین شرایط کار در آلمان اطلاع‌رسانی کنیم تا بتوانیم به متقاضیان تحصیل و کار در این کشور کمک کنیم؛ چه آنهایی که شرایط لازم را دارند (یا می‌توانند بدست آورند) و چه آنهایی که از شرایط لازم برخوردار نیستند. اولین قدم برای همه متقاضیان، کسب اطلاعات صحیح و به روز است.

درباره آلمان

آلمان با اینکه کمتر از یک چهارم ایران مساحت دارد اما با حدود 80 میلیون نفر، جمعیتی به اندازه کشورمان دارد و پرجمعیت‌ترین کشور قاره اروپا محسوب می‌شود. این کشور در مرکز اروپا واقع شده و  از شمال با دریای شمال، دانمارک و دریای بالتیک، از شرق با لهستان و جمهوری چک، از جنوب با اتریش و سوئیس و از غرب با فرانسه، لوکزامبورگ، بلژیک و هلند مرز دارد.

آلمان پس از جنگ جهانی دوم به دو کشور آلمان غربی و آلمان شرقی تقسیم و  در سال 1990 با اتحاد دو آلمان، دوباره به یک کشور واحد تبدیل شد. این کشور 16 ایالت دارد که هر کدام دارای یک دولت و قانون اساسی بوده و تا حد زیادی خودمختار و بر اساس سازمان داخلی خود اداره می‌شود. پس از برچیده شدن دیوار برلین، به قسمت شرقی، رسما ایالت‌های تازه و به قسمت‌های غربی ایالت‌های قدیمی می‌گویند. پایتخت آلمان برلین است که در ایالتی بهمین نام قرار دارد.

در سال 2011 (طبق سرشماری انجام شده) حدود 8 درصد از جمعیت 80 میلیون نفری آلمان را مهاجران تشکیل می‌داده‌اند که این رقم با احتساب کسانی که خود مهاجر نیستند اما در خانواده‌ای مهاجر به دنیا آمده‌اند به 19 درصد می‌رسیده است. در سال 2011 حدود 18 درصد از جامعه مهاجران آلمان، ترک تبار و 13 درصد هم لهستانی‌‌الاصل بوده‌اند و پس از آنها، روس‌تبارها، قزاق‌ها و ایتالیایی‌ها قرار داشته‌اند.

آلمان که پس از جنگ جهانی دوم، با بحران‌هایی مانند کاهش شدید تولیدات غذایی و صنعتی، نابودی یک پنجم ساختمان‌های مسکونی و کمبود نیروی کار مواجه شده بود؛ با اعمال سیاست‌های اقتصادی جدید در اواخر دهه 40 میلادی توانست اقتصاد خود را متحول ساخته و به یک قطب صنعتی و اقتصادی در جهان تبدیل شود؛ تحولی که از آن با عنوان معجزه اقتصادی یاد می‌شود. آنها در این راه، از کارگران مهاجر (عمدتا ترک) بهره بردند.

اقتصاد آلمان حالا و با احتساب اتحادیه اروپا، پنجمین اقتصاد بزرگ دنیا بر اساس شاخص تولید ناخالص ملی بحساب می‌آید. آلمانی‌ها همچنین توانسته‌اند نرخ بیکاری 9 درصدی کشورشان را در فوریه سال 2007 به 4.2 درصد در ژوئن 2016 برسانند.

شاید آنچه خیلی از متقاضیان تحصیل و کار در خارج از کشور را برای انتخاب آلمان دچار تردید می‌کند، نژادپرستی باشد؛ در واقع ذهنیت و تصوری که آنها از آلمان بعنوان کشوری با سابقه نژادپرستی دارند. گرچه مسئله نژادپرستی در جهان، شاید هیچگاه بطور کامل حل نشود اما حضور مهاجران بسیار در آلمان پس از جنگ جهانی دوم و همچنین ترس از تکرار اتفاقات دوران حاکمیت نازیسم، رفته رفته این کشور را به یک کشور چندنژادی و چندفرهنگی تبدیل کرده که فرصت رشد و پیشرفت را برای تمام شهروندانش فراهم می‌کند تا جایی که برای مثال، یک فرد عرب‌تبار می‌تواند بازوبند کاپیتانی تیم ملی فوتبال این کشور را به بازو ببندد و در همان تیم، بازیکنان مسلمان هم امکان حضور پیدا می‌کنند.

نکته دیگر در مورد فرهنگ آلمان، خلق و خوی مردم این کشور است. آلمانی‌ها به خونسرد بودن معروفند و این که روابط گرمی با دیگران ندارند. سازگاری با این روحیه بویژه برای کسانی که از کشورهایی مثل ایران، در این کشور حضور دارند می‌تواند سخت‌تر باشد. گرچه در این مورد هم جمعیت زیاد مهاجران حاضر در آلمان (از جمله ایرانیان پرشمار این کشور) می‌تواند شرایط را تعدیل کند.

آلمان، ویژگی های مثبت زیادی دارد که این کشور را به مقصدی جذاب برای دانشجویان بین‌المللی و همچنین مهاجران تبدیل می‌کنند. این نیمی از ماجرا است و نیم دیگر، شرایط خود فرد که آیا می‌تواند و تمایل دارد در چنین کشوری تحصیل/کار کند یا خیر. در پست‌های بعد، درباره شرایط کار و تحصیل در آلمان خواهیم نوشت. 

  • shahab eskandari